www.shetlandschaap.nl
shetlandschapen

Het Shetlandschaap


Zoals de naam al zegt, komt het shetlandschaap van de Shetlandeilanden die ten noorden van Schotland liggen. De schapen stammen af van de kortstaart Noorse Spealsau schaap.
Deze schapen werden meer dan 1000 jaar geleden door de Vinkingen naar de Shetlandeilanden gebracht. Men vermoedt dat er al schapen van het kortstaart SDoay-type op de eilanden aanwezig waren en dat de rassen samen de oorsprong van het Shetlandschaap vormden.

Doordat het ras eeuwenlang min of meer geļsoleerd heeft geleefd, zijn de oorspronkelijke kenmerken bewaard gebleven. Het Shetlandschaap is een zogenaamd primitief ras. Het ras is niet verbeterd door menselijk ingrijpen zoals de meeste schapenrassen. Hierdoor is ook de brede variatie in kleuren en aftekening behouden gebleven.

De schapen zijn vrij klein en hebben een fijne botstructuur. Door het harde klimaat en de schrale grond op de Shetlands overleefden alleen de sterkste bloedlijnen. Dat resulteerde in een schapenras dat gemakkelijk aflammert, schraal is en een grote weerstand tegen ziekten heeft.

Wat karakter betreft is het ras vriendelijk en gemakkelijk in de omgang. Door het formaat zijn de schapen goed te hanteren. De schapen zijn dan ook populair als hobbydier en wordt vaak gehouden op kinderboerderijen.

Daarnaast is het ras ook nog eens aantrekkelijk om te zien. De ram is gehoornd, de ooien doorgaans niet. Een enkele keer is een ram hoornloos of heeft een ooi kleine hoorntjes. De horens zijn groot ,groeien in een spiraalboog en geven de ram een stoer uiterlijk.

Het ras kent een groot aantal kleurvariaties en tekeningen van de vacht. De schapen leveren zeer fijne wol in veel natuurlijke kleuren wat verven overbodig maakt. De wol is bovendien gemakkelijk te spinnen.
shetlandschaap


Foto's © 2007 Janneke Vreugdenhil