www.shetlandschaap.nl
shetlandooi
17 mei 2010 geboren
Bekijk de foto's !

De shetlandschapen van Stal Ollaberry

In het verleden hebben wij al diverse schapenrassen gehouden: Het Drents Heideschaap, de Texelaar en de Zwartbles.
We gingen het houden van schapen steeds leuker vinden en nadat onze laatste schapen van ouderdom gestorven waren, zijn we heel bewust op zoek gegaan naar een ras met voor ons fijne eigenschappen.
We wilden schapen die gemakkelijk aflammeren, sterk zijn, prettig in de omgang en leuk om te zien zijn, mooie wol hebben en hanteerbaar zijn. Omdat er ook pony's in het land lopen, mocht het ras ook weer niet te klein zijn.
Een nicht van Charlotte fokt al een tijdje shetlandschapen en is daar erg enthousiast over. Via haar maakten we kennis met het ras.
Al gauw kochten we de eerste twee ooien: Babet en Dagmar. Bij Stal "de Crimpenerwaert" werden de shetlandooien Dolly en Dita aangeschaft.
Met deze vier ooien was de basis voor de kudde gelegd. Eind oktober kwam de bonte shetlandram Julius, afkomstig van "Vlister Shetland sheep", het gezelschap versterken. Nu wachten we met spanning op de eerste lammeren van Dolly die door Julius als eerste werd gedekt. Inmiddels zijn de lammeren van 2007 verkocht. Voor 2008 hebben Greg als dekram. Greg is afkomstig van de "Hofse Weide" een black katmoget. Greg is inmiddels verkocht.
Even voorstellen


Wij zijn Charlotte Smeele en Lilian Sinjoor, enthousiaste liefhebbers van pony's, paarden en uiteraard shetlandschapen. Als wij op pad zijn met onze paarden, zorgt Cor Sinjoor voor de schapen. Hij vindt het houden en verzorgen een leuke hobby. Cor is eigenaar van Dita en Dagmar. Babet en Dolly zijn van Charlotte en Greg is gemeenschappelijk bezit. Ooilam Elly is gebleven en eigendom van Janneke.

Alle zes schapen zijn verschillend van kleur.

Greg(verkocht) is een black katmoget
Dolly is een witte
Dagmar is een moorit
Dita is een brown katmoget
en Babet is een black katmoget
Elly is waarschijnlijk grijs.


Shetlandschapen worden wel toverballen genoemd. Het is ook nauwelijks te voorspellen welke kleur de lammetjes zullen hebben.

Meer informatie over wol, kleuren en aftekening vind je op op
Kleuren |
shetlandschaap
Dita


Foto's 2007 Janneke Vreugdenhil
www.hondenpage.nl