hondenpage fotoblog hondenfoto`s
goldenretriever puppyfoto`s
hondenfotografie grappige
shetlandschaap

Bijen- en wespensteken bij de hond

Een steek van een bij of wesp is net als bij een mens bij een hond ook geen pretje. Er kan een flinke rode zwelling ontstaan die behoorlijk pijnlijk kan zijn. Het verwijderen van de angel uit die behaarde hondenhuid is meestal een onbegonnen zaak. Bovendien is de steekplek behoorlijk gevoelig en ziet je hond je dus al aankomen. Het is gelukkig geen ramp als de angel blijft zitten. Hij komt er na verloop van tijd vanzelf uit. Meestal is het ergste leed na een paar uur weer geleden.
Vervelender wordt het als de bij in de neus gestoken heeft. Het voorhoofd kan dan ook flink opzwellen en door zwelling rond de ogen kan de hond niet meer uit zijn ogen kijken. De dierenarts kan dan eventueel een injectie met corticosteroïden geven om de zwelling sneller te laten verdwijnen.
Het kan zijn dat je hond allergisch is voor bijen- of wespensteken. Gelukkig komt dit zelden voor. Je bemerkt al heel snel na de steek een reactie. Je hond kan duizelig en/of misselijk worden, gaan overgeven of ademhalingsproblemen krijgen. Het is dan zaak snel een dierenarts te vinden want de hond kan zelfs in shock raken.
Een steek in de mond, keel, hals of op de stembanden kan ook gevaarlijk zijn. De zwelling kan zo heftig zijn dat ademhalen niet meer mogelijk is. Om dit enigszins te voorkomen, kun je een koude natte lap met ijsklontjes rond de nek doen. Verder moet je zo snel mogelijk een
dierenarts vinden. Lukt dit niet klop dan aan bij een huisarts. Als de hond al stikt, is de enige optie zelf een gaatje in de luchtpijp te maken en daar een buisje(even een pen slopen) in te steken.

Hieronder drie foto's van de bij, de wesp en de hommel.

De honingbij is gestreept maar veel minder duidelijk dan de wesp. Ook is de honingbij herkenbaar aan de stuifmeelzakjes aan de poten. Een bij zal steken als het nest bedreigd wordt of als hij bekneld raakt tussen kleding bijv.

De wesp verliest de angel niet na een steek.
In het voorjaar en zomer leeft de wesp van dode insecten en alles wat zoet is.
Aan het eind van de zomer komen wespen door gebrek aan natuurlijke voeding op onze zoetigheid af. Wespen steken niet spontaan maar wel zodra je naar ze gaat slaan of als ze bekneld raken tussen kleding bijv.

De hommel is over het hele lichaam behaard.
De hommel verliest zijn angel niet bij een steek. De hommel heeft stuifmeeltasjes.
Hommels zullen alleen steken als het nest bedreigd wordt of als ze tussen kleding komen bijv.

Onschuldige zweefvlieg met de kleuren van een wesp.

De nectarvlieg wordt soms voor een bij aangezien.

Meer foto's van insecten.


Alle foto’s © JAV
Deze weblog is powered by Argeweb